Mums!

Oavsett om godiset är svenskt eller så kallat naturgodis, så är det inte skonat från torkade, mosade löss och slakteriavfall. Karmin eller färgämne E120 (som livsmedelsverket kallar det) är andra ord för kochenillsköldlus, en insekt som man "odlar" på kockenillkaktusar. Honorna av kochenillsköldlusen torkas och krossas sedan hela, för att blir till ett starkt rött färgämne som används för att färga bland annat godis, tyg, garn, kosmetika (läppstift, ögonskugga m.fl), och alkohol. Även vissa ostar, frukostflingor med fruktsmak, sylt, marmelad, gelé och korvar kan innehålla dessa löss. Men på innehållsförteckningen står det i form av karmin/E120. Exempel på godis som innehåller karmin/E120: Gott och blandat, Ahlgrens bilar, Geléhallon, Geléhjärtan, Nappar, Hallonbåtar, Kolabönor, Geléormar, Lakritspinnar, Björnar, Fox kola, Vingummi, olika Tablettaskar, Engelsk konfekt, Haribo persikor, Pingvinstång rabarber. Men det slutar inte här, det finns även något som kallas schellack med E-nummer E904 (som vissa kanske hört talas om) Detta är rester av löss, eller närmare bestämt sekret från den indiska lacksköldlusen, som ofta ger godiset dess glansiga yta. (det används framför allt för att få godiset att se extra gott och inbjudande ut).Exempel på godis som innehåller schellack/E904: Gräddkola, Vetepuffar, Majskulor, Bananchips, Yoghurtöverdragna nötter, Yoghurtöverdragna torkade frukter, Tuggummikulor, Vingummi, Geléhallon Sist, men inte minst. Så har vi ytterligare en snuskprodukt, som tyvärr finns i många innehållsförteckningar och inte bara i godis. Det är Gelatin (kan även stå E441 i inehållsförteckningen).Gelatin består av proteinet kollagen som kommer från senor, hud och skelett. Eller kort och gott slaktavfall från svin och nöt. Kollagenet utvinns ur slakteriavfallet när detta rensats och kokats. För att bli gelatin genomgår kollagenet därefter rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering och torkning. Som många säkert är bekanta med, så är det mängder av godis som innehåller gelatin, här är några:skumgodis, vingummi och sega råttor. Tänktr även nämna några vanliga desserter:puddingar, glass och pannacotta. Det finns dock vegetabiliska alternativ till det animaliska gelatinet. Ur olika alger utvinns geleringsmedel, till exempel agar (som också kallas japanskt eller kinesiskt gelatin). Pektinet i frukt och bär är det som på naturligt sätt, tillsammans med socker gör att gelé bildas. Ur fruktkärnmjöl från johannesbrödträdet och guarväxten kan man också få fram geleringsmedel.Så är du inte sugen på detta, så finns ju alltid 70% choklad. Eller varför inte göra eget godis, då bestämmer du ju själv vad som skall vara i. (eller hoppa godiset helt kanske, om man känner för det).Hur som helst, så får detta en att tänka efter en extra gång, på vad som proppas i det man äter och då syftar jag inte bara på godis. Tänk på alla andra livsmedel som inehåller alla dessa E-ämnen. Mänskligheten har hittills klarat sig bra utan dem och bör kunna göra det i fortsättningen också.Men jag måste erkänna att jag knaprar nog i mig en och annan mosad lus jag också, hur vidrigt det än må vara när man tänker efter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0